Cofnij

Dorsz a`la Rowokół -

Dorsz a`la Rowokół - smażony oprószony mąką i bułką tartą filet z dorsza, polany klarowanym masłem z cytryną.
Jest jednym z słynnych kiedyś dań kuchni słupskiej.

Do przygotowania Dorsza a`la Rowokół potrzebne będą następujące składniki:

-filety z dorsza

-cytryna

-olej

-mąka

-jabłka

-cebula

-przyprawy: sól,pieprz, majeranek, tymianek, zielona pietruszka.

Dorsza należy skropić sokiem z cytryny, poprószyć solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem i obsmażyć. Pokrojoną cebulę zarumieniamy, to samo czynimy z cząstkami jabłka obtoczonymi w majeranku. Rybę kładziemy na jabłkach i cebuli i posypujemy pietruszką.

Lokalna Organizacja Turystyczna Ustka i Ziemia Słupska
ul. Marynarki Polskiej 71, 76-270 Ustka

tel/fax: (59) 814 71 70

e-mail: biuro@lot.ustka.pl

Numer Konta:
78 9315 0004 0000 0068 2000 0010

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Organizację Turystyczną „Ustka” i Ziemia Słupska
Strona współfinansowana z środków Gminy Miasto Ustka